De Ukkelse Baardkriel

De Ukkelse Baardkriel is een veelzijdige kip die zich goed aanpast aan verschillende leefomstandigheden. Ze voelen zich thuis in zowel grote tuinen als kleinere ruimtes. Bovendien zijn ze goede leggers van kleine, maar voedzame eieren. Bij De Meidoornhoeve delen we graag onze kennis over de verzorging en het gedrag van deze charmante kippen.

Sierkippen Rits -Ukkelse baardkriel

Herkomst van de Ukkelse Baardkriel

De Ukkelse Baardkriel, ook bekend als de Barbu d’Uccle, is een sierlijk en charmant kippenras dat zijn oorsprong vindt in België. Dit kleine, maar opvallende ras werd aan het begin van de 20e eeuw ontwikkeld en heeft sindsdien een vaste plek veroverd in de harten van kippenliefhebbers wereldwijd. De Ukkelse Baardkriel is vooral geliefd vanwege zijn prachtige baard, voetbevedering en levendige persoonlijkheid.

Oorsprong en ontwikkeling

De Ukkelse Baardkriel werd voor het eerst gefokt in het Belgische dorpje Ukkel, gelegen nabij Brussel. De ontwikkeling van dit ras is voornamelijk te danken aan de inspanningen van de Belgische pluimveefokker Michel van Gelder. Aan het begin van de 20e eeuw begon hij met het kruisen van lokale baardrassen met andere kleine rassen zoals de Sabelpoot, om een kip te creëren die zowel mooi als tam was.

Het resultaat van deze fokinspanningen was de Ukkelse Baardkriel, een sierlijke kip met een opvallende baard en muffs (veren rond het gezicht), evenals bevederde poten. Dit unieke uiterlijk, gecombineerd met hun vriendelijke aard, maakte hen snel populair in zowel België als daarbuiten.

Vriendelijk en levendig karakter

De Ukkelse Baardkriel staat bekend om zijn vriendelijke en tamme karakter. Deze kippen zijn sociaal, nieuwsgierig en houden ervan om in de buurt van mensen te zijn. Ze zijn zeer actief en houden ervan om te scharrelen en hun omgeving te verkennen, wat hen tot een levendige en plezierige aanvulling maakt in elke kippenren.

Kenmerken van de Ukkelse Baardkriel

De Ukkelse Baardkriel is een klein ras, maar wat ze in grootte missen, maken ze ruimschoots goed in uitstraling. Ze hebben een volle baard en muffs die hun gezicht omlijsten, wat hen een zeer opvallende en sierlijke verschijning geeft. Hun poten zijn eveneens volledig bedekt met veren, wat bijdraagt aan hun unieke en aantrekkelijke uiterlijk.

De veren van de Ukkelse Baardkriel komen in een breed scala aan kleuren en patronen, waaronder porselein, zwart, wit, blauw, en millifleur. Deze variëteit zorgt ervoor dat elke kip een individueel en prachtig uiterlijk heeft.

Gezondheid en verzorging

Hoewel de Ukkelse Baardkriel over het algemeen een robuust en gezond ras is, vraagt hun baard en voetbevedering om extra aandacht. Het is belangrijk om hun veren schoon en droog te houden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Verder zijn ze goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, hoewel extra zorg nodig is in natte omgevingen om hun voetveren schoon te houden. Bij De Meidoornhoeve zorgen we ervoor dat onze Ukkelse Baardkriel kippen de beste verzorging en voeding krijgen, zodat ze in optimale conditie blijven.

Ukkelse Baardkriel kippen bij De Meidoornhoeve

Onze dieren worden gehouden in optimale omstandigheden en krijgen hoogwaardige voeding, zodat ze hun unieke schoonheid en vriendelijke karakter behouden. Bezoek ons en ontdek zelf de charme van de Ukkelse Baardkriel kippen.