De pluizige Zijdehoender kip

De Zijdehoender is een veelzijdige kip die zich goed aanpast aan verschillende leefomstandigheden. Ze voelen zich thuis in zowel grote tuinen als kleinere ruimtes. Bovendien zijn ze goede broedkippen en zorgen ze uitstekend voor hun kuikens. Bij De Meidoornhoeve delen we graag onze kennis over de verzorging en het gedrag van deze bijzondere kippen.

zijdehoender

Herkomst van de Zijdehoender kippen

De Zijdehoender kip, ook bekend als de Silkie, is een fascinerend en uniek kippenras dat zijn oorsprong vindt in Azië. Dit bijzondere ras heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot minstens de 13e eeuw. Zijdehoenders zijn geliefd om hun zijdezachte veren, kalme karakter en opvallende verschijning, waardoor ze een favoriet zijn onder kippenliefhebbers wereldwijd.

Kenmerken van de Zijdehoender

Zijdehoenders zijn gemakkelijk te herkennen aan hun unieke verenstructuur, die meer op zijde of bont lijkt dan op traditionele veren. Dit komt door een genetische eigenschap die de haakjes van de veren ontbreekt, waardoor ze zacht en pluizig aanvoelen. Naast hun zijdezachte vacht hebben Zijdehoenders vaak een zwarte huid en botten, wat hen nog unieker maakt.

De kleuren van de Zijdehoender variëren en kunnen wit, zwart, blauw, splash, en vele andere kleuren omvatten. Ze hebben ook een karakteristieke kuif op hun kop en vijf tenen aan elke voet, in tegenstelling tot de gebruikelijke vier bij andere kippenrassen.

Gezondheid en verzorging

Hoewel Zijdehoenders over het algemeen gezond en robuust zijn, vraagt hun bijzondere verenkleed om extra aandacht. Het is belangrijk om hun veren schoon en droog te houden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Bovendien zijn ze gevoelig voor kou en vocht, dus extra zorg is nodig tijdens natte en koude weersomstandigheden. Bij De Meidoornhoeve zorgen we ervoor dat onze Zijdehoender kippen de beste verzorging en voeding krijgen om hun gezondheid en welzijn te waarborgen.

Oorsprong en historie

De Zijdehoender kip heeft zijn wortels in China, waar het ras al eeuwenlang wordt gewaardeerd. De eerste beschrijvingen van de Zijdehoender zijn te vinden in Chinese geschriften uit de 13e eeuw, waar ze werden geprezen om hun unieke vacht en rustige aard. Marco Polo, de beroemde Venetiaanse ontdekkingsreiziger, beschreef tijdens zijn reizen door Azië ook kippen met “haar zoals dat van een kat”, wat vermoedelijk een verwijzing is naar de Zijdehoender.

Vanuit China verspreidde het ras zich naar andere delen van Azië en uiteindelijk naar Europa via de zijderoute. Tegen de 18e eeuw waren Zijdehoenders goed ingeburgerd in Europa en werden ze populair als sierkippen vanwege hun exotische uiterlijk en vriendelijke karakter.

Vriendelijk en sociaal karakter

Zijdehoenders staan bekend om hun uitzonderlijk rustige en tamme karakter. Ze zijn sociaal en houden ervan om in de buurt van mensen te zijn, wat hen ideaal maakt als gezelschapsdieren. Hun zachte en vriendelijke aard maakt hen perfect voor gezinnen met kinderen en voor beginnende kippenhouders.

Zijdehoender kippen bij De Meidoornhoeve

Onze dieren worden gehouden in optimale omstandigheden en krijgen hoogwaardige voeding, zodat ze hun unieke schoonheid en vriendelijke karakter behouden. Bezoek ons en ontdek zelf de charme van de Zijdehoender kippen. Laat je verrassen door hun opvallende verschijning en kalme aard.